Ohjeita akupunktiohoitoon tulevalle


On hyvä saapua hoitopaikalle ajoissa välttääksesi stressiä, jotta voit paremmin rentoutua hoidon aikana. Jos mahdollista, ole syömättä tunnin ajan ennen hoitoa.

Ensimmäisellä hoitokerralla akupunktiohoitaja kartoittaa asiakkaan terveydentilan alkuhaastattelun avulla. Asiakas kertoo hoitoon hakeutumisensa syyt, ja hoitaja esittää tarkentavia kysymyksiä hänen terveydestään, sairaushistoriastaan ja elämäntilanteestaan. On hyvä kertoa hoitajalle, jos saat myös muuta hoitoa. Haastattelun jälkeen hoitaja kuuntelee asiakkaan pulssin. Hoitaja tekee myös havintoja asiakkaan kehosta ja kielestä. Diagnoosin tehtyään hoitaja valitsee akupunktiopisteet ja laittaa niihin ohuet akupunktioneulat, joiden annetaan vaikuttaa noin 20 minuuttia. Tarkan diagnosointimenetelmän ansiosta klassisen akupunktion hoidossa käytetään yleensä vain muutamaa neulaa. Hoito on yleensä kivutonta, koska neulat ovat ohuita ja pistämistekniikka hellävaraista. Hoidossa käytetään vain steriilejä kertakäyttöneuloja.

Kehon vahvimmat reaktiot ilmenevät normaalisti 3-4 päivän aikana hoidon jälkeen. Tänä aikana saattaa ilmetä epämiellyttäviäkin tuntemuksia, jotka tavallisesti kuitekin helpottovat itsestään. Hoito aktivoi kehon luonnollisia parantavia voimia. Tämä prosessi saattaa aiheuttaa väsyneisyyttä, oireiden pahenemista, vanhojen oireiden esilletuloa tai jopa uusien vaivojen ilmestymistä. Vaikutukset voivat tuntua sekä fyysisellä että tunnetasolla. Keskustelu hoitajan kanssa auttaa ymmärtämään hoidon vaikutuksia ja kehon tapaa reagoida hoidon aiheuttamiin muutoksiin. Vaikka et tuntisi huomattavia vaikutuksia hoidon jälkeen, se ei tarkoita, ettei hoito vaikuttaisi sinuun. Ihmiset reagoivat hoitoon eri tavoin.

Hoidon jälkeen on perinteisesti suositeltu välttämään alkoholia, kylmiä ja kuumia kylpyjä, saunomista ja sukupuolista kanssakäymistä muutaman päivän ajan. Parhaan mahdollisen hoitotuloksen saavuttamiseksi on lisäksi hyvä välttää raskasta fyysistä liikunta saman päivän aikana.